ULUTEK'TE BLOCKCHAIN TEKNOLOJİSİ KONUŞULDU

  • <%=haberItem.BASLIK %>
2 Şubat 2023 Perşembe

ULUTEK Teknopark’ta Blockchain teknolojisi alanındaki gelişmelerle ilgili bilgilendirme toplantısında dijital paranın hayatımızın bir parçası olma yolunda hızla ilerlediği mesajı verildi.

ULUTEK Teknopark Konferans Salonu’nda düzenlenen bilgilendirme etkinliğinde Blockchain teknolojisinin dünü, bugünü ve yarını ele alındı.

‘HAYATIMIZIN BİR PARÇASI OLUYOR’
Blockchain teknolojisinin tarihsel süreçlerini anlatan Blockchain Tabanlı İş Geliştirme Uzmanı Asil Terzi, “İlk olarak David Chaum ve ekibi, 1982 yılında E-Cash isimli dijital para birimini dünyaya tanıttı. Daha sonra Ericsson ve Deutsche Bank, Bank Austria gibi dünyaca ünlü şirketler ve merkez bankalarıyla anlaşmalar yaptı. Bu teknoloji, 1990’lar ve 2000’ler boyunca geliştirilmeye devam etti. 2008’e gelindiğinde Cypherpunk mail grubundan Hal Finney,  ‘halkın parası’ dediği Bitcoin için ilk denemesini yaptı ve başarılı olduğunu söyledi. 
Kendisine dijital para gönderen kişinin adı Satoshi Nakamato’ydu. Nakamato’nun kim olduğunu bilinmemekle birlikte bugün çoğu insan, Hal Finney’in kendi kendine para gönderdiğini ve gönderici ismini Satoshi Nakamato olarak yazdığını düşünüyor” diye konuştu. Dijital para teknolojisinin baş döndürdüğünü de kaydeden Terzi, “Bilgisayarlar, insanları kontrol etmek yerine onları özgürleştirmek ve korumak için bir araç olarak kullanılabilir. Bu anlamda dijital para, hayatımızın bir parçası olma yolunda hızla yol almakta” ifadelerini kullandı.

BİRÇOK ALANDA KULLANILABİLİR
Blockchain teknolojisinin çalışma alanlarına işaret eden Token Ekonomisi Uzmanı Mesut Demirtaş da “Sağlık uygulamaları, sağlık otomasyonları, veterinerlik hizmetleri, üretim bandı ve geri çağırma işlemleri, tedarik zinciri otomasyonları, nesnelerin interneti, veriye ve analizine ihtiyaç duyan savunma sanayi ürünleri, bankacılık ve finans ürünleri, eğitim çıktılarının, diplomaların ve sertifikasyonların saklanması, kamu organları gibi birçok alanda hayatımızı kolaylaştırabilir. Blockchain teknolojisinin hem birçok artısı var, hem de bazı eksileri var. Bunları iyi analiz ederek, uygun alanlarda kullanılabilir. En büyük artısı, güvenilir olmasıyken en büyük eksisi güvenlik açıkları” dedi.