ULUTEK Teknopark’ta girişim sermayesi yatırım fonlarının global çapta ve ülkemizdeki gelişim süreci ele alındı.
ULUTEK Teknopark’ta çevrimiçi olarak düzenlenen toplantıya Tacirler Portföy Satış ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Özgür Burak Altınsaç ve Yönetim Kurulu Üyesi Burak Dedeler katıldı.
‘TÜRKİYE’DE BİLGİ KİRLİLİĞİ ÇOK FAZLA’
Tacirler Portföy Satış Pazarlama genel Müdür Yardımcısı Özgür Burak Altınsaç, girişim sermayesi yatırım fonlarının son yıllarda büyük bir gelişme gösterdiğine dikkati çekerek, “Firma olarak girişim sermayesi yatırım fonlarıyla ilgili olarak ilk ürünümüzü mart ayında çıkardık. Taahhüt toplama dönemindeyiz, bundan sonrasında da yatırım dönemine geçeceğiz. Ülkemizde ve dünyada birçok girişim sermayesi yatırım fonu var ve hepsinin özellikleri ayrı, uzmanlıkları ayrı diyebilirim. Biz girişimciyi ve yatırımcıyı ayrı değerlendirerek sonuç odaklı çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Girişim sermayesi yatırım fonlarıyla ilgili olarak Türkiye’de bilgi kirliliği çok fazla ve biz bu konularla ilgili bilgilendirmelerde bulunuyoruz” sözleriyle her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirtti.
‘ALTERNATİF YATIRIMLARA İLGİ ARTIYOR’
Girişim sermayesi yatırım fonlarının dünyadaki ve ülkemizdeki geldiği noktayı işaret eden Tacirler Portföy Yönetim Kurulu Üyesi Burak Dedeler de “Risk sermayesi ve erken dönem yatırımları her geçen gün dünyada kendine daha fazla yer bulan yatırım türleri olmaya başladı. Bunun en önemli sebebi ise diğer yatırım alanlarına göre çok daha iyi getiriler sunuyor olmasıdır. 5-10 yıllık dönemde girişim sermayesi yatırımları diğer varlık sınıflarının üzerinde bir performans göstermektedir. Globalde erken aşama girişim yatırımları hem anlaşma adedi hem de miktarı açısından yükselen bir trend sergilemektedir. Bunun yanında uzun vadeli fonlarda, geleneksel yatırım araçlarına ilgi azalırken, özel sermaye ve risk sermayesi gibi alternatif yatırımlara ilgi artmaktadır” ifadeleriyle bireylerin, yeni yatırımlar konusunda daha istekli olduğunu belirtti.
‘GİRİŞİMCİLİK EKOSİSTEMİNE KATKI SAĞLIYOR’
Ülkemizdeki girişimcilik ekosistemi ve girişim sermayesi yatırım fonlarını da değerlendiren Dedeler, “Türkiye, gelişen pazar olarak değerlendirilmelidir. Ülkemizde gelişen girişimcilik ekosistemi var. Teknokentler, girişimler için uygun pazar olma özelliğiyle global yatırımcılar için ülkemiz fırsat özelliği taşımaktadır. Ülkemizde ilk başlarda girişim sermayesi yatırım fonlarında sorunlar olsa da günümüzde kullanıma çok daha uygun hale geldi. 2017 yılında ülkemizde hiç Unicorn yoktu, 114 milyon dolarlık yatırım yapan 16 fon söz konusuydu. 2022 yılına geldiğimizde ise Unicorn sayımız altıya, Decacorn sayımız ikiye, fon sayımız 64’e ve yatırım miktarımız 1.3 milyar dolara yükseldi. Başarıyı yakalayan bu şirketleri de hepimiz aslında yakından biliyoruz. Trendyol, Getir, Hepsiburada, PeakGames, Yemek Sepeti gibi şirketlerden bahsediyoruz. Geçmişte yapılan küçük yatırımlar, global düzeyin çok ötesinde bir seviyede başarılar elde etti. Bu da girişimcilik ekosisteminin gelişmesine katkı sağlayan bir süreç oldu. Yatırım ve girişim noktasında Türkiye, önümüzdeki yıllarda daha da ileriye gidecek” ifadelerini kullandı.