ULUTEK'TE YAZILIM FİRMALARININ YURTDIŞINA AÇILMASI KONUŞULDU

  • <%=haberItem.BASLIK %>
4 Nisan 2022 Pazartesi

ULUTEK Teknopark tarafından organize edilen etkinlikte yazılım şirketlerinin yurt dışına açılırken izlemesi gereken yollar hakkında önemli bilgiler verildi.

ULUTEK Teknopark’taki firmalara yönelik ‘Yazılım Şirketlerinin Yurtdışına Açılması’ konulu çevrimiçi bilgilendirme etkinliğinde konuşan Yazılım Sanayicileri Derneği Başkanı (YASAD) Gönül Kamalı ile Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi (HTK) Başkanı, YASAD YK Üyesi ve Telenity CEO’su İlhan Bağören, yazılım ihracatında başarıya ulaşmak için hangi adımların atılması gerektiğini anlattı.

‘SEKTÖRÜNÜN İSTİHDAMA İHTİYACI VAR’
Yatırımların dijitale dönük olmasına özen gösterilmesi gerektiğini söyleyen YASAD Derneği Başkanı Gönül Kamalı, “Türkiye’de yazılım sektöründe istihdam açısından geride olduğumuzu görüyoruz. Özellikle ürün geliştirme ve markalaşma konusunda eksiklikler var. Ticarileşme modelinde ne kadar standarda yakın bir ürününüz varsa ve o ürünün yalnızca konfigürasyonla ve entegrasyon kısmıyla ne kadar çok ilgilenirseniz ihracatta kolay süreç yönetimi ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Ürününüzü yaygınlaştırmak amacıyla yaptığınız her türlü ticari faaliyet yüksek kârlılık getirir. Gençlerimizi dijital okuryazarlığa yönlendirmemiz gerekiyor ve bunun yanı sıra dijital dönüşüm için bilgi teknolojileri alanında potansiyelimizi artıracak programlara hız vermeliyiz” ifadelerini kullandı.

‘ÜRÜNLEŞME ÖNE ÇIKARILMALI’
Yazılım açısından kaynakların verimli kullanılması gerektiğini dile getiren HTK Başkanı İlhan Bağören ise “Bursa’nın uzman olduğu üretim, imalat sektöründen dolayı yazılım firmalarının yetkinliklerinin çok olduğuna eminim. Ama bu firmalar, ürünleşmeyi öne çıkarmadığı sürece projeden projeye yönelmeye devam edeceklerdir. Ülkemizin kaynakları var. Ancak kullanma konusunda sıkıntılar yaşıyoruz. Türkiye, yazılım sektörü açısından diğer ülkelerle karşılaştırıldığında yüksek potansiyele sahip. Bu potansiyel uluslararası yazılım firmaları için büyük avantaj olduğu kadar, ürünlerini Türkiye’de geliştiren ve ihraç eden firmaları da rekabetçi kılıyor. Hâlihazırda yazılım sektöründe dünya genelinde rekabetçi olup, ürün yönetimi yapmayan çok az şirket var. Türkiye’nin yazılımlarda çok ciddi potansiyeli var” dedi.