ULUTEK TEKNOLOJİ SAHNESİ'NDE GÜNDEM, ARITMA TESİSLERİNDE YAPAY ZEKA

  • <%=haberItem.BASLIK %>
25 Mart 2022 Cuma

ULUTEK Teknopark tarafından düzenlenen Teknoloji Sahnesi’nde arıtma tesislerinde yapay zekâ kullanımının sağladığı faydalar ele alındı.

ULUTEK Teknopark'ta faaliyet gösteren firmaların bilgi ve tecrübe paylaşımlarını artırmak amacıyla düzenlenen Teknoloji Sahnesi’nin konukları Uludağ Çevre Teknolojileri Ar-Ge Merkezi (ULUÇEV) Genel Müdürü Prof. Dr. Kadir Kestioğlu ile Genel Müdür Yardımcısı Osman Erdem Kestioğlu oldu.

‘TASARRUFLU KULLANMALIYIZ’
Açılış konuşmasını yapan ULUTEK Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Karagöz, “Teknoloji Sahnesi programı ile bünyemizde bulunan firmaların tanıtımlarının yapılmasını sağlamak ve aynı zamanda firmaların edinmiş oldukları deneyim, bilgi ve tecrübeleri katılımcılara aktarılmasını sağlamayı amaçlıyoruz” dedi. İklim değişikliği, sanayinin gelişmesi ve nüfus artışının su konusunda baskı oluşturduğunu belirten ULUÇEV Genel Müdürü Prof. Dr. Kadir Kestioğlu ise “Türkiye, su fakiri bir ülke. İnsanlar suyu kirletiyorlar ama nasıl arıtıldığıyla ilgilenmiyorlar. Arıtma tesislerinde yapay zekâyı kullanmak çok önemli. Çevresel konularda herkesin bilinçlenmesi lazım. Suyu tasarruflu kullanmamız gerekiyor. Ülke olarak çevresel arıtma sistemlerini geliştirmemiz gerekiyor. ULUTEK, her geçen gün yeni bir ilke imza atıyor. Bu güzel çalışmalar için ULUTEK bünyesindeki herkese çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

HER ŞEY OTOMATİK AYARLANIYOR
İçme suyu arıtma tesisi pazarının gittikçe büyüdüğünü kaydeden ULUÇEV Genel Müdür Yardımcısı Osman Erdem Kestioğlu da “Geliştirdiğimiz atık suların arıtılmasına yönelik ürünleri sadece Türkiye’ye değil, yurt dışına da satmayı hedefliyoruz. Geliştirdiğimiz sistemler ile her şey otomatik ayarlanıyor. Artırma sırasında tüm işlemler, yapay zekâ ile gerçekleşiyor ve suyun kalitesi artıyor. Sistemlerimizi kurduğumuz yerlerde pozitif sonuçlar elde ettik. Çalışmaya başladığımızda ULUTEK bünyesinde yer alan hocalarımız, bize çok destek verdi. Halen Bursa Uludağ Üniversitesi ile ortaklaşa çalışmalar yürütüyoruz. Bugün geldiğimiz noktada yapay zekânın atık su arıtma tesislerinde kullanılmasının çok önemli olduğunu görüyoruz. Bizim için yazılım, ne kadar önemli ise iklim değişikliği alanında yapılan çalışmalar da bir o kadar önemli. İleride bir akademi kurma hedefimiz var. Akademimizi tüm öğrencilere açmayı düşünüyoruz” diye konuştu.