ULUTEK Teknopark tarafından organize edilen ‘Türk Hukukunda Bilişim Suçları ve Bilişim Yoluyla İşlenen Suçlar’ konulu eğitiminde siber suçlara yönelik yaptırımlar hakkında bilgi verildi.
ULUTEK Teknopark’taki firmalara yönelik ‘Türk Hukukunda Bilişim Suçları ve Bilişim Yoluyla İşlenen Suçlar’ konulu eğitiminde konuşan Avukat Arabulucu Mustafa Anıl Güzey ve Avukat Adem Karaca, bilişim suçlarının yasal karşılıkları konusunda bilgiler paylaştı.
BİLİŞİM, YENİ SUÇLAR DOĞURDU
Teknolojideki baş döndürücü gelişmelerin toplumsal ilerlemeye katkı sağlamasına karşın bir takım problemleri de beraberinde getirdiğini belirten Av.Mustafa Anıl Güzey, “Bilişim sistemleri yalnızca teknolojik gelişmeler için değil, hayatın tüm alanında önem arz etmektedir. Yaşamın bu kadar önemli bir parçası olan bilişim, suç işleme amacı güden kişilerin de bu sistemlere ilgi duymasını ve bu sistemler aracı kullanılarak işlenen yeni suçlar doğmasına sebep olmuştur” dedi. Güzey, herkesin bilişim hakkında belli bir bilgi seviyesine ulaşması gerektiğini ve böylece istemeden bir bilişim suçuna ortak olmanın önüne geçilebileceğini de kaydetti.
SUÇ İŞLEMEK KOLAY, FAİLİ BULMAK ZOR
Bilişim sistemleri kullanılarak suç işlemenin nispeten kolay, faili bulmanın ise çoğu zaman zor olduğunu belirten Av. Adem Karaca da “Suçların soruşturulmasında kendine özgü yöntemlere ihtiyaç duymaktadır. Bu sebeple Bilişim Suçları Savcılığı kuruldu ve siber suçlara yönelik uzman şube müdürleri görevlendirilmeye başlandı. Diğer mesleklerden destek alma zorunluluğu arttı. Bilişim sistemine girme, bulunma ayrı suçlar olarak karşımıza çıkarken bozma ve dolandırma gibi suçlarda bilişim suçları arasında yer alıyor. Ayrıca en dikkat edilmesi gereken konulardan biri de çocukların istismar edilmesi tehlikesi’ ifadelerini kullandı.