ULUTEK'TE, MEVZUAT DEĞİŞİKLİKLERİ ANLATILDI

  • <%=haberItem.BASLIK %>
21 Aralık 2021 Salı

ULUTEK Teknopark Yeminli Mali Müşaviri Ali Kara, teknoparklarda uzaktan çalışma ve dışarıda geçirilen süreler hakkında önemli bilgiler paylaştı.

ULUTEK Teknopark ev sahipliğinde ULUTEK Yeminli Mali Müşaviri (YMM) Ali Kara’nın sunumuyla aylık düzenlenen Danışmanlık Toplantısı’nda, bölgede faaliyet gösteren katılımcı firmalara teknoparklarda uzaktan çalışma ve dışarıda geçirilen süreler hakkında bilgiler verildi.

DIŞARIDA GEÇİRİLEN SÜRELER NASIL DEĞERLENDİRİLİR?
Yoğun katılım sağlanan çevrimiçi etkinlikte mevzuatı detaylı olarak anlatan YMM Ali Kara, “Geçmişten bugüne teknoloji geliştirme bölgelerinde projeler kapsamında olmak koşuluyla dışarıda geçirilen süreler uzun zamandır vardı. Buna bağlı olarak dışarıda geçirilen süreler ve uzaktan çalışma sistemi bazı tereddütleri de ortaya çıkardı. Bölgedeki işletmelerin birinde çalışan Ar-ge, yazılım ve tasarım personelinin bölgelerde yürüttüğü projeler ile doğrudan ilgili olmak şartıyla proje kapsamındaki faaliyetlerin bir kısmının, bölge dışında yürütülmesinin zorunlu olduğu durumlarda dışarıda geçirilen bu faaliyetlere ilişkin ücretlerinin yüzde yüzü gelir vergisi stopajı teşviki kapsamında değerlendirilir. Buradaki koşul; dışarıdan çalışmanın doğrudan proje ile ilgili olmasıdır. Dışarıda geçirilen sürelerde proje kapsamında sayılan faaliyetler arasında; laboratuvar çalışmaları, diğer ar-ge veya tasarım merkezlerinde yapılan çalışmalar, saha araştırması, prototip geliştirmeye yönelik faaliyetler ve projelerde görev alan personel ile sınırlı olmak kaydıyla bilimsel içerikteki etkinlikler yer almaktadır. Bu bent ile teşvikten yararlanılması için bölge yönetici şirketinden onay alınması ve bakanlığın bilgilendirilmesi zorunludur” dedi. 

BÖLGE DIŞINDAKİ SÜRELER YÜZDE 50’YE ÇIKARILDI
Küresel salgın nedeniyle uzaktan çalışma sisteminin yaygınlaşarak ve devamlı hâle getirildiğini de söyleyen Kara, “Bölgede yer alan işletmelerde gelir vergisi stopajı teşvikine konu edilen toplam çalışma sürelerinin yüzde yirmisini aşmamak kaydıyla personelin bölge dışında geçirdikleri süreler de gelir vergisi stopajı teşviki konu edilmektedir. Yüzde 20 olarak belirlenen bu oran üzerinde Cumhurbaşkanı tarafından yüzde 50’ye kadar artırabilme yetkisi verilmiştir. 17 Ekim 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile yüzde 20 oranı, 31 Aralık 2022 tarihine kadar yüzde 50’ye yükseltildi” diye konuştu.