ULUTEK Teknopark bünyesinde faaliyet gösteren firmalara verilen ‘Start-Up Proje Yönetimi’ eğitiminde etkili proje yönetiminin, iş hedeflerini karşılayacağı mesajı verildi.
ULUTEK Teknopark ev sahipliğinde Bursa Uludağ Üniversitesi, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Bursa Uludağ Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ve Proje Management Institute (PMI TR) iş birliğiyle düzenlenen ‘Start-Up Proje Yönetimi’ eğitimi firma yetkililerinin katılımıyla çevrimiçi olarak gerçekleştirildi.
OUTSPEED START-UP PROJESİ NEDİR?
Proje yönetimi araç ve metotlarının girişimcilerin gündelik operasyon veya projelerinin daha iyi yönetilmesine yardımcı olduğunu söyleyen Şişecam Dönüşüm Yönetimi Koordinatörlüğü Proje Yönetim Ofisi Müdürü Kevser Aydın, ‘PMI TR’ olarak gerçekleştirdikleri Outspeed Start-Up Projesi hakkında bilgiler verdi. Aydın, “Outspeed Start-Up Projesi, Nisan 2019 ile Kasım 2020 içerisinde geliştirilen Avrupa Birliği ülkeleri ile diyalog sürecini güçlendirmeyi ve Start-Up’lar için proje yönetimi uygulamalarını anlatan bir rehber. PMI Türkiye, PMI Slovenya, PMI Bulgaristan ve PMI Fransa bu çalışmada yer aldı. Avrupa Birliği’nin desteğiyle Ankara Kalkınma Ajansı’nın da katılımıyla bu rehber geliştirildi. Buradaki hedef en iyi proje yönetim uygulamalarından yararlanarak Start-Up’ların temel yapısının organizasyonunu ve yönetimini güçlendirmek. Bu 1,5 senelik süreçte birçok anket düzenlendi proje ekibi tarafından. Proje yönetimiyle Start-Up yaşam döngüleri, metotları ve araçları üzerinde çalışıldı. Bu anketlerden alınan geri dönütler ile tekrardan bu rehber şekillendirildi” diye konuştu.
PLANLAMAYA DİKKAT!
Proje yönetiminin proje gereksinimlerinin karşılanması için bilgi, beceri, araç ve tekniklerin uygulanması olarak tanımlandığını da dile getiren Aydın, “Etkili proje yönetimi, iş hedeflerini karşılar. Paydaşların beklentilerini tatmin eder. Başarı şansını arttırır. Bütçenizi önceden tahmin etmiş oluyorsunuz. Bu şekilde riskleri yönetiyorsunuz. Doğru zamanda doğru ürünün teslimini sağlıyor” dedi. Proje yönetiminde planlamanın çok önemli olduğunu söyleyen Aydın, “Kurucular projenin boyutu ve gereksinimleri hakkında daha iyi fikir sahibi olmak için planlama yaparlar. Bunu yapmak zorundalar. Tabi bazen planlama yapmadan da yola çıkan Start-Up’lar olabiliyor ama bunların başarı oranları daha düşük. Başlangıç fikri müşteri, çözüm ve iş modeliyle ilgili birçok varsayıma dayandığından planlar değişebilir. Amacımız ideal planı geliştirmek değil bir temel geliştirmek ve ardından meydana gelen değişiklikleri takip etmek” ifadelerini kullandı.