MOBBİNGE KARŞI GÜVEN ORTAMI OLUŞTURUN

  • <%=haberItem.BASLIK %>
4 Ağustos 2021 Çarşamba

ULUTEK Teknopark tarafından düzenlenen çevrimiçi eğitimde firmalar mobbing konusunda bilgilendirildi. Eğitimde, kurumların güven ortamı sağlayarak önlem alabilecekleri vurgulandı.

ULUTEK Teknopark ev sahipliğinde Bursa Uludağ Üniversitesi, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Bursa Uludağ Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ve Defne Danışmanlık iş birliğiyle gerçekleşen ‘Mobbing Eğitimi’ etkinliğinde İnsan Kaynakları Danışmanı ve Eğitmen Sezgin Akgün Hacızade, mobbing (psikolojik taciz) ile nasıl mücadele edilmesi gerektiği konusunda önemli bilgiler aktardı.

İŞLETMENİN KURUM KÜLTÜRÜ ÖNEMLİ
Kendine özsaygısı düşük olan kişilerin mobbinge daha eğilimli olduğunu dile getiren Sezgin Akgün Hacızade, “Mobbing, aslında duygusal bir saldırıdır. Yaş, ırk, cinsiyet ayrımı gözetmeden, taciz, rahatsız etme ve kötü davranış yoluyla herhangi bir kişiye yönelen saldırganlıktır. Kişiyi iş yaşamından dışlamak amacıyla kasıtlı olarak yapılır. Kişinin saygısız ve zararlı bir davranışın hedefi olmasıyla başlar. İşveren ima ve alayla, karşısındakinin toplumsal itibarını düşürmeye yönelik saldırgan bir ortam yaratarak kişiyi işten ayrılmaya zorlar. Bunun önüne geçmek zor ama imkânsız değil. Burada işletmenin kurum kültürü çok önem arz ediyor” dedi.

HUKUKİ YOLLARA BAŞVURULABİLİR
Mobbing konusunda hukuki boyutun yetersiz olduğunu da ifade eden Hacızade, “Psikolojik şiddeti kanıtlamak zor. Ama toplumda bununla ilgili farkındalık da oluşmaya başladı. Mobbing, kanunlarda açıkça suç olarak tanımlanmamış olsa da mobbing amacıyla gerçekleştirilen bazı fiillerin cezalandırılması için adli mercilere başvurmak mümkün. Mobbing için başvurulabilecek hukuki yollar çalışanın statüsüne göre farklılıklar gösterebilir. Genellikle işçi ve işveren arasında ortaya çıkan bir iş hukuku problemi olarak kabul edilir. Gerek işçi statüsünde gerekse kamu personeli olarak çalışan mobbing mağdurları, uğradıkları psikolojik şiddetin tespiti ve varsa maddi-manevi zararlarının tazmini için dava açabilirler” diye konuştu.