START-UP'LAR AVRUPA'YA AÇILIYOR

  • <%=haberItem.BASLIK %>
14 Haziran 2021 Pazartesi

ULUTEK Teknopark'ta, Start-Up (yeni girişim) yatırımı planlayan firmalara yönelik eğitim verildi. Eğitimde, Avrupa ülkelerinin sunduğu avantaj ve kolaylıklar anlatıldı.

ULUTEK Teknopark, Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ), Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), Bursa Uludağ Teknoloji Transfer Ofisi (Bursa Uludağ TTO) ve Advist, iş birliğinde gerçekleştirilen ‘Start-Up’lar için Avrupa’da Büyümek’ başlıklı webinarda, katılımcı firmalara Start-Up’lara yönelik Avrupa ülkelerinde sunulan kriterler ve avantajlar hakkında bilgiler aktarıldı. 

‘DOĞRU ÜLKEYİ SEÇİN’
Avrupa ülkelerinde Start-Up vizesi alabilmek için prosedürlerin benzer olduğunu ancak beklentilerin farklılaştığını kaydeden Advist Yönetici Ortağı Berk Tüzel “Avrupa Start-Up vize programları, kuruculara çalışma ve oturma izni sağlamanın yanı sıra birçok avantajı da beraberinde getirmektedir. Örneğin Finlandiya’da Start-Up statüsü kazanmış bir şirket kurar ve sermaye yatırımı yaparsanız Finlandiya, Start-Up’ınıza 75 bin Euro’ya kadar hibe yatırımı yapabilmektedir. Estonya’da Start-Up statüsüne sahip bir şirket kurarsanız, dünyanın her yerinden hiçbir kotaya takılmadan istediğiniz kişiyi şirketinize çalışan olarak alabilirsiniz. Eğer yenilikçi ve büyüme potansiyeli bulunan bir iş fikriniz varsa, Start-Up programlarına başvurarak hem şirketinizi, hem de kurucularınızı Avrupa’ya taşıyabilirsiniz. Bu noktada da yaşamak istediğiniz ülkelerin değişen vergilerine göre doğru seçimler yapmanız gerekiyor” dedi
 
‘VATANDAŞ GİBİ HAKKINIZ OLABİLİR’
Avrupa ülkelerinde Start-Up kurmanın şartları ve maliyetleri hakkında bilgi veren Advist Yönetici Ortağı Şükrü Köse, “Advist olarak girişimciler ve yatırımcılar için çeşitli programlarımız bulunuyor. Bu programlar kapsamında Avrupa Start-Up vizesi alabilmek için beklentileri karşılayabiliyor olmanız gerekmektedir. İş fikrinizi ve iş planınızı yaşamak istediğiniz ülkenin Start-Up komitelerine sunduktan sonra onay alırsanız o ülke için artık Start-Up sayılıyorsunuz. Advist firması olarak çalıştığımız ülkeler, Start-Up’lara çok ciddi destekler vermektedir. Estonya’da şirket kurulumlarının yüzde 98’i internet ortamından gerçekleşiyor. Burada yaşayan bir vatandaşın o ülkede ticaret yapabilmesi için gereken tüm haklara siz de sahip oluyorsunuz. Finlandiya’da da şirketinizi dijital olarak yönetebilme şansınız var” diye konuştu.