
ULUTEK Teknopark, uluslararası pazarlara açılmak isteyen teknoloji firmalarına rehberlik etmek amacıyla “Üründen Pazara: Uluslararası Büyüme Stratejileri” başlıklı çevrimiçi bir toplantı düzenledi. QualifiedONE İş Geliştirme ve büyüme danışmanı Ahmet Burak Neslitürk’ün konuşmacılığında gerçekleştirilen etkinlikte özellikle yazılım ve teknoloji tabanlı girişimlerin küresel ölçekte başarıya ulaşabilmeleri için kritik stratejik başlıklara değinildi.
Toplantıda; fikirden ürüne geçişte atılması gereken stratejik adımlar, global pazar analizleri, uluslararası go-to-market stratejileri, değer önerisi oluşturma ve konumlandırma, yurt dışı satış ve kanal stratejileri, erken müşteri kazanımı ve büyüme taktikleri, yaygın yapılan hatalar ve başarıyı getiren ipuçları gibi konular katılımcılarla paylaşıldı.
“Ürün-Pazar Uyumu En Kritik Unsur”
Ahmet Burak Neslitürk, globalde başarılı bir iş modeli oluşturmanın temelinde doğru ürün-pazar uyumunu yakalamanın yattığını vurguladı. “Türkiye’de satış yaparken bile Ankara’da başarılı olan bir firma aynı başarıyı başka bir şehire taşıyamayabilir. Müşteri segmentinin farklı olduğu yerde satın alma alışkanlıkları farklılaşıyor ve bu durum yurt dışında daha etkili oluyor. Her pazarın dinamiği farklı; Ankaralı bir firmanın başarısı bu yüzden öncelikle hedef pazardaki müşteri segmentini iyi anlamak gerekir.” dedi. Uluslararası pazarda müşteri beklentisinin yalnızca teknik yeterlilik olmadığını; müşterinin üründen bir fayda duygusu elde etmeyi ve bu faydanın kendi ihtiyaçlarıyla örtüşmesini beklediğini belirten Neslitürk, “Bu da bizi ürünleşme, uzmanlaşma ve etkili ürün yönetimi konularına götürüyor. Ayrıca Avrupa pazarında daha fazla güven görmek isteyen müşteri, sizin orada bir tüzel kişilik oluşturmanızı da önemsiyor.” ifadelerini kullandı.
Doğru Kanal, Doğru Strateji
Yurt dışı satışta yalnızca dijital araçların değil, doğru kanal stratejilerinin, yerel partnerliklerin ve hedef ülkeye göre şekillenen büyüme yöntemlerinin önem kazandığını belirten Neslitürk, “Satışı sadece son adım gibi görmemek gerekiyor; onun altyapısını oluşturacak marka konumlandırması, değer önerisi ve doğru hedefleme öncesinde tamamlanmalı.” dedi.