DOĞRU PERSONEL İÇİN ÖNCE İHTİYAÇ BELİRLENMELİ

  • <%=haberItem.BASLIK %>
15 Nisan 2022 Cuma

ULUTEK Teknopark’ın firmalara yönelik ‘Doğru Adayı İşe Alma Süreci’ eğitiminde süreçlerin titizlikle yürütülmesi gerektiği mesajı verildi.

ULUTEK Teknopark’ın ‘Doğru Adayı İşe Alma Süreci’ başlıklı eğitiminde bilgiler paylaşan İnsan Kaynakları Danışmanı Gülşen Özal, şirket hedeflerine ulaşılmasına katkıda bulunacak ve şirket kültürüne ayak uydurabilecek adayların araştırılıp bulunmasında çok titiz bir süreç yönetimine ihtiyaç olduğunu söyledi.

DOĞRU KİŞİ İÇİN NELER YAPILMALI?
İşe alım sürecinde öncelikli olarak yetkinlik ve yeterlilik konularına dikkat edilmesi gerektiğini belirten İnsan Kaynakları Danışmanı Gülşen Özal, “Doğru kişiyi bulmaya öncelikle personel ihtiyacının tespiti ile başlamalıyız. İş tanımı gerekleri ve yetkinlik incelemesine uygun ilanın çeşitli platformlarda yayınlanması gerekir. Oluşacak havuzda özgeçmiş incelemeleri yapılmalı, ancak tek seferde maksimum 6 adayın özgeçmiş incelemesi yapılmalı. Yetkinlik bazlı yapılandırılmış mülakatlarla devam eden süreç sonunda adaylara olumlu ya da olumsuz geri bildirim verilmeli. Referans kontrolü sonrasında yönetici mülakatlarıyla süreç, devam etmeli” diye konuştu.

İŞE ALIM MALİYETİNE DİKKAT
Yeni bir personel istihdamının yeni maliyetler doğurduğunu da belirten Gülşen Özal, “İşe alım süreci, personel ihtiyacının tespiti ile başlar. Süreç; başarılı bir profil çizme, kaynağı belirleme ve adaylara ulaşma, iş başvurularını gözden geçirme, mülakat süreçleri, referans kontrolleri ve sonuçlandırma ile son bulur. Bunun yanında bir de işe alım maliyeti karşımıza çıkmaktadır. İşe alım maliyeti; daha iyi personel alma fırsatını kaybetme, çalışan tarafından yapılan hataların maliyeti, eğitim ve geliştirme maliyeti ve ücret olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu kalemler de işe alım maliyetlerinin yüksek olması demektir” sözleriyle insan kaynakları tarafından süreçlerin titizlikle yürütülmesi gerektiğini dile getirdi.