ULUTEK'te Kumaştaki 'Kalite' Sorununa 'Otomatik' Çözüm Bulundu

  • <%=haberItem.BASLIK %>
30 Aralık 2021 Perşembe

ULUTEK Teknopark Kuluçka Merkezi'nde TÜBİTAK 1512 Teknogirişim Sermaye Desteği Uygulayıcı Kuruluşu ULUKOZA Programı ile hibe desteği alarak şirketleşen Hisartech Yazılım Kumaş üreticilerinin sıkça karşılaştığı kalite kontrol süreçleri ile ilgili sorunlara ‘otomatik’ çözüm geliştirdi. Firmanın Kurucusu Gürkan Aydemir, Otomatik Kumaş Kalite Kontrol Sistemi Projesi ile maliyet avantajı sunuyor.

Bursa’da ULUTEK Teknopark’ta faaliyetlerini sürdüren Hisartech Yazılım’ın Kurucusu Gürkan Aydemir, Otomatik Kumaş Kalite Kontrol Sistemi Projesi adı altında geliştirdiği makine sayesinde tekstil sektöründe faaliyet gösteren kumaş üreticilerinin üretim süreçlerini en iyi şekilde yönetebilecekleri ve müşteri memnuniyetini en üst seviyede tutabilecekleri bir sistem oluşturduklarını söyledi. Mevcut durumda kumaş kalite kontrollerinin emek yoğun ve insan hatalarından çokça etkilenen bir süreç olduğunu vurgulayan Aydemir, geliştirdiği makinenin üst düzey görüntüleme araçları ve görüntü işleme teknikleri ile kontrollerin otomatikleşebileceğini ifade etti.

DİJİTAL KAMERALAR KULLANILACAK

Görüntü işleme yazılımları ile kalite kontrol süreçlerinin 20 yıldır üzerinde yoğun şekilde çalışılan bir konu olduğunun altını çizen Gürkan Aydemir, “Kumaş üreticileri, operatörler tarafından kumaş üzerindeki hatalar tespit edildikten sonra elle ya da bilgisayar ara yüzü ile etiketleyebildikleri sarım makinelerini kullanıyor. Bu yöntemlerin başarısı; ışık, operatör müdahalesi ve kameraya temas gibi çevresel faktörlerden etkilenir. Ayrıca kullanılan kamera sistemleri ve iş istasyonlarının yüksek maliyetleri sebebiyle ortaya çıkan ürünün satış fiyatı, üreticilerin tercih edeceği seviyede değildir. Biz de geliştirdiğimiz proje ile görüntü işleme sistemi entegreli bir kalite kontrol makinesi üretmeyi amaçladık. Bu mekanizmada; klasik kumaş kalite kontrol makinelerinde kullanılan sarım tekniği yerine kesikli bir sarım yöntemi ile ve dijital kameralarla kaliteli görüntü elde edilmesi sağlanacak. Bu görüntüler işlenerek kumaş üzerindeki hatalar ve yerleri tespit edilip sınıflandırılabilecek. Bu teknolojinin benzer görüntü işlemeye dayalı kalite kontrol sürecini yürüten farklı sektörlerde de kullanılabileceğini düşünüyoruz” dedi.

‘DAHA FAZLA KATMA DEĞER SAĞLAYACAK’

Tekstil sektörüne yönelik üretilen kumaş kontrol çözümlerinin, yüksek maliyetli ve emek tarafında tasarruf sağlamaması nedeniyle kâr marjının düşük olmasına yol açtığını da kaydeden Aydemir, “Dünya genelinde kumaş üretimi, ülkemizdekine benzer sürdürülüyor. Türkiye, kumaş üretiminde dünya kumaş üretiminin yaklaşık yüzde 5’ini karşılıyor. Bu da ürünün uluslararası pazarının, yurt içi pazarının kabaca 20 katı büyüklüğünde olduğunu işaret ediyor. Bu bağlamda hem yurt içi, hem de yurt dışı kumaş üretimi yapan firmalar potansiyel müşterilerimiz arasında. Ürünümüzün, daha kabul edilebilir bir kurulum maliyetiyle piyasadaki ürünlerden daha fazla katma değer üretmesi nedeniyle de tercih edilme olasılığı oldukça yüksek. Bu anlamda tekstil ve diğer sektörlerde ciddi faydalar sağlamasını öngörüyoruz” diye konuştu.