TEKNOLOJİ FİRMALARININ YENİ ROTASI İNGİLTERE

  • <%=haberItem.BASLIK %>
24 Eylül 2021 Cuma

ULUTEK Teknopark firmalarına İngiltere’deki iş hayatı ile ilgili webinar düzenlendi. Girişimcilik ekosisteminin getirilerinin anlatıldığı etkinlikte ülkedeki yatırım hacminin büyüklüğüne dikkati çekildi.

ULUTEK Teknopark ev sahipliğinde Bursa Uludağ Üniversitesi, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Bursa Uludağ Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ve Blink UK- Gebze Organize Sanayi Bölgesi (GOSB) Teknopark iş birliğiyle düzenlenen ‘İngiltere'de İş Yapmak’ adlı webinar, firma yetkililerinin katılımıyla çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. GOSB Teknopark TTO Direktörü Tolga Bildirici, İngiltere’deki girişimcilik ekosistemi hakkında detaylı bilgiler paylaşarak katılımcıların sorularını yanıtladı.

BÜYÜK YATIRIM HACMİ VAR
Sanayi ile teknoloji firmalarını eşleştirirken belirli sorunlar tespit ettiklerini söyleyen GOSB Teknopark TTO Direktörü Tolga Bildirici, “Teknoparktaki firmalarımızın aslında nitelikleri oldukça yüksek. Fakat nitelikleri yüksek olmasına rağmen katma değerlerinin görece olarak yabancı rakiplerine göre düşük olduğunu gördük. Bu sebeple de yurtdışına gitmeleri gerektiğini ve bilinen bazı kapılardan dünyaya girmelerini hedefledik. Dünyaya açılan birçok kapı var. Bu kapılar Amerika, Uzakdoğu ve İngiltere. Biz Amerika kapısı ve Uzakdoğu kapısını hem maliyetlerinin yüksek olması, hem uzak olması gibi sebeplerle İngiltere’nin en doğru kapı olduğunu düşünerek bu yapılanmaya gitmeye karar verdik. Örneğin Amerika kapısı, Amerika’nın içine açılıyor. Oysa İngiltere inovasyon ekosistemi içinde özellikle Londra ve çevresinin oldukça büyük bir yatırım hacmine sahip olması nedeniyle biz İngiltere’yi tercih ettik” dedi.

KONUMLANMA HAYATİ ÖNEMDE
Bir firmanın nerede konumlanacağın en önemli konulardan biri olduğunu da ifade eden Tolga Bildirici, “Bütün sektörler için uzmanınızın olma ihtimali yok zaten. Ama doğru yönlendirme ile İngiltere içinde sizin ürününüze göre Londra’da mı, yoksa Manchester’da mı olacağını ve orada kimlerle ilişkide olacağı hakkında yönlendirmeler yapıyoruz. Her sektöre özel uzmandan ziyade belirli ve doğru yönlendirmeler yapacak uzmanlarımız var. Biz Blink UK yapısını kurarken riskleri minimize etmek üzerine bir kurgulama yaptık. En büyük risk nedir? Firmanın İngiltere’de beklediğini bulamamasıdır. Bundan daha büyük risk olması mümkün değil. Ama bunun da en düşük halde gerçekleşmesi için firmalarla ön görüşmeler gerçekleştiriyoruz” ifadelerini kullandı.