YAZILIM FİRMALARINA DEVLET DESTEKLİ İHRACAT AVANTAJI

  • <%=haberItem.BASLIK %>
25 Ağustos 2021 Çarşamba

ULUTEK’teki yazılım firmalarına özel destekler konusunda webinar düzenlendi. Firmaların Yurt Dışı Destek Programı’ndan sadece bir kez yararlanabilecekleri vurgulandı.

ULUTEK Teknopark ev sahipliğinde Bursa Uludağ Üniversitesi, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Bursa Uludağ Teknoloji Transfer Ofisi ve Sistem Global iş birliğiyle ‘Yazılım Firmalarına Özel Destekler webinarı düzenlendi. Sistem Global Teknoloji Bursa Bölge Müdürü Nursel Üstündağ, firma yetkililerine TÜBİTAK, KOSGEB ve Ticaret Bakanlığı desteklerini ve 5746/4691 nezdinde vergi teşviklerini anlattı.

AR-GE PROJELERİNDE 5 ÖZELLİĞE DİKKAT
Ar-Ge ve yenilik projelerinin beş temel özelliği olduğunu ifade eden Nursel Üstündağ, “Ar-Ge projesi ;bilimsel ve teknolojik belirsizlik içeren bir konuda konusunda uzman araştırmacılar tarafından yürütülen sistematik faaliyetler ile deneysel, bilimsel ve teknik içerik üretilerek özgün ve nitelikli çıktıların elde edilmesidir. Proje esaslı Ar-Ge faaliyetlerini destekleyen TÜBİTAK -Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB), ülkemizdeki özel sektör kuruluşlarının araştırma-teknoloji geliştirme ve yenilik faaliyetlerini desteklemek ve bu yolla Türk sanayisinin araştırma-teknoloji geliştirme yeteneğinin, yenilikçilik kültürünün ve rekabet gücünün artırılmasına katkıda bulunmak amacıyla faaliyetlerini gerçekleştiriyor” dedi. Üstündağ, ayrıca yazılım firmalarının başvurabilecekleri TEYDEB 1501 ve 1507 programındaki yenilikleri katılımcılarla paylaşarak bu projelerin avantajlarını anlattı. 

SADECE BİR KEZ YARARLANILABİLİYOR
KOSGEB Destek Programları içerisinde yer alan Yurt Dışı Destek Programını da detaylandıran Üstündağ, “Bu, ihracata yönelik bir program. Pandemi öncesi açılan ve bu nedenle yeni denilebilecek bir program. Ama maalesef pandemiyle birlikte başvuruları ne kadar alsalar da başvurabilecek firma maalesef bulunamıyor. Çünkü programın mantığı şu: ihracat yapacaksan ya da mevcutta yapıp geliştirme niyetindeysen yeni bir pazara girebilirsin. Ya da mevcut pazarının satış oranını artırabilirsin. Kısaca projenin asıl amacı, ihracatı geliştirmek. Bu süreçte harcadığınız giderlerin yüzde 70’i geri ödemesiz, yüzde 30’u geri ödemeli şeklinde. Bu programa her zaman başvurabilirsiniz. Herhangi bir çağrı açılmıyor. Lakin bir firma, Yurt Dışı Pazar Destek Programı’ndan sadece bir kez faydalanabiliyor” diye konuştu.