ULUTEK Teknopark tarafından düzenlenen çevrimiçi etkinlikte katılımcılar, yapay zekâ ve gelecek teknolojisi hakkında bilgilendirildi.
ULUTEK Teknopark ev sahipliğinde Bursa Uludağ Üniversitesi, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ve Bursa Uludağ Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ve Bissatek Bilişim Eğitim ve Danışmanlık iş birliğiyle gerçekleşen ‘Yapay Zekâ ve Gelecek Teknolojisi’ konulu çevrimiçi etkinlikte Bilişim ve Yönetim Sistemleri Uzmanı Bahadır Güngör, teknolojinin bilgiye ulaşmada büyük kolaylık sağladığını, yapay zekâ ile birlikte gelişen teknolojinin ilerleyebilmesi için Teknoparkların büyük önem taşıdığını söyledi.
‘TEKNOLOJİ, HAYATI KOLAYLAŞTIRIYOR’
Teknolojinin günümüzde hızla geliştiğini vurgulayan Bahadır Güngör, bu gelişimin tehlikeli yanlarının da öngörülerek hareket edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Güngör, “Teknoloji insanların ihtiyaç ve isteklerini karşılamak üzere ortaya çıkan uygulama bilgisidir. Çevreyi geliştiren, değiştiren ve hatta dönüştüren bilgi beceri, yöntem ve süreçlerinin tamamı olarak da tanımlanabilir. İnsanlar günümüzde teknolojiyi mal ve hizmet üretmek, bilgiye ulaşmak gibi amaçlarla kullanıyor. Gelişen teknoloji sayesinde bilimsel araştırmalar günümüzde rahatlıkla yapılabiliyor. Hayatımızı kolaylaştırıyor, zamandan tasarruf etmemizi sağlıyor. Teknolojinin iyi yanlarını alıp, geliştirip entegre olmamız, kötü yönlerini de öğrenerek bunlara karşı önlemler geliştirip konumlanmamız gerekiyor. Böylelikle değişimin negatif yönünü pozitif olarak kendimize katabiliriz” diye konuştu.
‘FARKLI YAŞAM MERKEZLERİ OLACAK’
Yapay zekânın, artık yaşamımızla iç içe geçtiği bir dönemde olduğumuzu kaydeden Güngör, “Yapay zeka konusunda başarılı olabilmemizin en büyük anahtarı, ULUTEK gibi teknopark yapıları. Dünya genelinde kullanılan teknolojilerin neredeyse tamamı buralarda simüle edilebiliyor. Teknolojiyle bire bir entegrasyonla buradaki bilgi birikimi birleştiğinde ciddi bir başarı elde edilmiş oluyor. Yapay zekâların çok fazla çalışma alanı olduğunu görüyoruz. İnşaat sektöründen, sağlık alanına pek çok farklı kulvarda kullanımı mevcut. Yazılım noktasında da ülkemizde değerli firmalar ve global firmalarla aynı seviyelerdeler. Gelecekte de yapay zekâ ve gelişen teknolojilerle farklı yaşam merkezlerinin olacağı öngörülüyor. Bakış açımızın değişeceğini ve hemen hemen her olaya farklı açılardan bakacağımızı söylemek mümkün. Tabii bu değişim toplumların da değişimini sağlayacak. Bu teknolojileri biz getirmiyorsak ve biz yönetmiyorsak bu sistemler bize silah olarak dönebilir. İşte tam da bu yüzden, yapay zekâ teknolojisini bizim de üretmemiz gerekiyor. Ülkemizde de bu anlamda güzel adımlar atılıyor. Daha da büyük gelişmelerin olmasını heyecanla bekliyoruz” dedi.