KONUŞMA HEYECANINA DİYAFRAM NEFESİYLE SON VERİN

  • <%=haberItem.BASLIK %>
12 Temmuz 2021 Pazartesi

ULUTEK Teknopark tarafından düzenlenen çevrimiçi etkinlikte firmalara güzel diksiyon için vazgeçilmez olan doğru ve etkili nefes alma eğitimi verildi.

ULUTEK Teknopark ev sahipliğinde Bursa Uludağ Üniversitesi, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ve Bursa Uludağ Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi iş birliğiyle gerçekleşen ‘Doğru ve Etkili Nefes Alma: Diyafram Nefesi Tekniği’ eğitiminde Diksiyon Eğitmeni Seda Çapçı, konuşurken heyecanı yenmek için diyafram nefesinin çok fayda sağladığını söyledi.

‘DİYAFRAM, NEFESTE EN ETKİLİ KASTIR’
Güzel konuşmanın en önemli adımlarından birinin doğru nefes almak olduğunu vurgulayan Seda Çapçı, “İyi konuşmalar yapabilmek için iyi bir nefes alıp verme tekniğine sahip olmamız gerekir. Yaşam içinde sürekli nefes alıp veririz. Nefes alıp verirken bunu nasıl yaptığımızı düşünmeyiz. Ama topluluk karşısında konuşmalar yapıyorsanız alıştırmalarla nefesinizi geliştirmeniz gerekir. Diksiyon eğitimlerinin bir parçası da aslında nefes egzersizleridir. Doğru nefesten bahsettiğimiz zaman, diyafram nefesi en önemli husustur. Diyafram, nefes alıp verme esnasında kullanılan en etkili kastır. Her canlı doğar doğmaz diyafram nefesi almaya başlar. Üst nefes yani göğüsten aldığımız nefes yanlış nefestir. Şu an çoğumuz yanlış nefes alıyoruz. Diyafram nefesini kullanmak, konuşmada rahatlığı ve akıcılığı da beraberinde getirir” dedi.

NEFES EGZERSİZLERİ YAPIN!
Doğru nefes almanın konuşma esnasındaki heyecanın da önüne geçeceğini ifade eden Çapçı, “Diyafram kası, konuşma sırasında ihtiyacımız olan bol havayı sağlar. Aynı zamanda kullandığımız havayı hızlıca tüketmeyip yavaş yavaş dolayısıyla kontrollü kullanmamıza yardımcı olur. Diyafram nefesinin sağladığı etki, bir konuşma sırasında belki de en fazla ihtiyacımız olan şeydir. Doğru kullanılan nefes konuşmayı tekdüzelikten kurtarır. Ayrıca sözcükleri oluşturan seslerin iyi boğumlanmasını ve konuşmamızın anlaşılmasında da doğru nefes almayı bilmek çok etkilidir. Gerçekleştirdiğimiz nefes egzersizlerinizin doğru ve etkili şekilde konuşmanıza katkısı muhakkak olacaktır” diye konuştu.