ULUTEK Teknoloji Geliştirme Bölgesi’ndeki firmaların yöneticileri, bölgelerini ve faaliyetlerini ilgilendiren mevzuat değişiklikleri hakkında bilgilendirdi.
ULUTEK Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yönetici A.Ş. Yeminli Mali Müşaviri Ali Kara, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu ile ilgili firmalara yönelik yapılan danışmanlık toplantısında önemli bilgiler aktardı. ULUTEK Konferans Salonu’ndaki toplantıda, yasal değişikliklerin nelere yol açabileceği konuşuldu.
YÖNETMELİK BEKLENİYOR
Toplantının çok faydalı olduğunu kaydeden ULUTEK Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yönetici A.Ş. Genel Müdürü, Bursa Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Karagöz, “Kanunda yapılan son değişiklikler, teknoloji geliştirme bölgelerinin bekledikleri değişiklikler oldu. Hayırlı olmasını temenni ediyoruz. Yeminli Mali Müşavir Ali Kara’nın sunumuyla firma yöneticileri, mevzuattaki değişiklikler hakkında detaylı bilgi sahibi olmuş oldu. Şimdi yönetmelikleri bekliyoruz. Uygulama yönetmelikleri çıkacak. Örneğin bizim yeni Ar-Ge binası ihtiyacımız var. Bakanlık, yeni bina yapımına destek veremiyordu. Şimdi ise destek kapsamına alındı. Bundan sonra istifade edebileceğiz. Bakanlığa başvurumuzu da yaptık. İşte bu yeni düzenleme ile desteği alabileceğiz” diye konuştu.
GİRİŞİMCİ DESTEKLENECEK
Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile ilgili bilgiler veren Yeminli Mali Müşavir Ali Kara, “Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yönetici şirket tarafından bölge alanları dışında Değerlendirme Kurulu’nun kararı üzerine Bakanlık tarafından izin verilmesi halinde kuluçka merkezi açılabilir. Bu merkezlerde sadece kuluçka girişimcileri yer alabilir. Genç ve yeni işletmeleri destekleme noktasında açılacak merkezler ve buralarda yer alacak girişimcilerde aranacak şartlar, Bakanlık tarafından belirlenecek” dedi.
İNDİRİMDE 1 MİLYON TL SINIRI
4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu için de bilgiler veren Kara, “Kanun kapsamındaki projelerin finansmanında kullanılmak üzere gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri tarafından sağlanan sermaye destekleri, beyan edilen gelirin veya kurum kazancının yüzde 10’unu ve öz sermayenin yüzde 20’sini aşmamak üzere, ticari kazancın ve kurum kazancının tespitinde indirim konusu yapılabilir. İndirim konusu yapılacak tutar da yıllık 1 milyon TL’yi aşamaz. Bu madde de yer alan oranları ve parasal sınırı yarısına kadar indirmeye veya 4 katına kadar arttırmaya Cumhurbaşkanı yetkili. Ayrıca 03.02.2021 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan kanunla temel bilimler desteğinin kapsamı genişletilmiş, doktora öğrencisi ve stajyer istihdamı desteği getirilmiş, personel ücretlerindeki gelir vergisi istisnasının uygulanması değiştirilmiş ve destek personeli sayısında değişiklik yapılmıştır” ifadelerini kullandı.