ULUTEK FİRMALARINA VERGİ İSTİSNALARI KONUSUNDA BİLGİLENDİRME

  • <%=haberItem.BASLIK %>
25 Ekim 2024 Cuma

ULUTEK Teknopark’ın vergi muafiyetiyle ilgili toplantısında Yeminli Mali Müşavir Ali Kara, ‘Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Vergi Muhasebe Uygulamaları’ konusunda firmalara önemli bilgiler verdi. 


ULUTEK Teknopark Yeminli Mali Müşaviri Ali Kara, teknopark avantajlarından firmaların maksimum seviyede yararlanabilmesi amacıyla düzenlenen toplantıda yazılım, Ar-Ge ve tasarımdan elde edilen kazançlarla ilgili vergi istisnasına yönelik bilgileri paylaştı. 

AR-GE VE TASARIM KAZANÇLARINDA İSTİSNA SÖZ KONUSU
Teknopark bünyesinde elde edilen gelir ve kazançlarla ilgili olarak Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi ile ilgili istisnai durumların olduğunu belirten ULUTEK Teknopark Yeminli Mali Müşaviri Ali Kara, “Bölgede faaliyet gösteren Gelir ve Kurumlar Vergisi mükelleflerinin münhasıran bu bölgedeki yazılım, Ar-Ge ve tasarım faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları 31 Aralık 2028 tarihine kadar gelir ve kurumlar vergisinden müstesnadır. Faaliyetlerini teknokentte gerçekleştiren mükellefler, elde ettikleri kazançlar için istisnadan faydalanabilecek. Bu istisnadan faydalanmak için teknoloji geliştirme bölgesinde faaliyet gösterilmesi, kazancın münhasıran bu bölgedeki yazılım, Ar-Ge ve tasarıma dayalı üretim faaliyetlerinden elde edilen kazançlar olması, bölge içi ve dışı faaliyetlerden elde edilen kazanç ayrımının yapılmış olması gerekiyor” dedi.


GAYRİ MADDİ HAKLARIN SATIŞI, DEVRİ VE KİRALANMASI
Gayri maddi hakların satışı, devri ve kiralanmasında istisna uygulanmasına da değinen Ali Kara, “Teknoloji geliştirme bölgelerinde faaliyet gösteren 26/6/2001 tarihli ve 4691 sayılı Teknoloji geliştirme Bölgeleri Kanunun geçici 2’nci maddesinde yer alan istisna hükmü kapsamına giren kazanç elde eden gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerin bu kazançlarının gayri maddi hakların satışı, devri veya kiralanmasından elde edilmesi halinde, söz konusu haklardan kaynaklanan kazançlar dolayısıyla istisnadan yararlanabilmesi için tescile ve kayda yetkili kuruma başvurularak patent ve fonksiyonel olarak patente eşdeğer belgelere bağlanması gerekmektedir. Patente eşdeğer belgeler olarak ise; faydalı model belgesi, tasarım tescil belgesi, telif hakkı tescil belgesi, entegre devre topografyası tescil belgesi, yeni bitki çeşitlerine ait ıslahçı hakkı tescil belgesi vb. belgeler fonksiyonel olarak patente eşdeğer belge olarak kabul edilir” ifadelerini kullandı.