TEKNOLOJİ PROJELERİNDE DOĞRU FON SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE BÜYÜME POTANSİYELİ İÇİN ANAHTAR ROL OYNUYOR

  • <%=haberItem.BASLIK %>
28 Mart 2024 Perşembe

ULUTEK Teknopark, bölgedeki teknoloji firmalarına yönelik düzenlediği çevrimiçi toplantılarına bir yenisini daha ekledi. Avrupa Birliği fonları ve TÜBİTAK destekleri konusunda merak edilenlerin masaya yatırıldığı toplantıda konuşmacı olan Conexio Danışmanlık Hizmetleri Proje Müdürü Gülşah Yaman, katılımcılara Avrupa Birliği fon fırsatları, güncel çağrılar ve fon bütçeleri hakkında değerli bilgiler sundu.


Başvuru Sürecindeki Hazırlık Seviyelerine Değinildi
Teknoloji projeleri için Avrupa Birliği fonlarına nasıl başvurulabileceği ve hangi aşamalardan geçilmesi gerektiğini katılımcılara detaylı bir şekilde aktaran Conexio Danışmanlık Proje Müdürü Gülşah Yaman, başvuru sürecinde firmalardan istenilen teknoloji hazırlık seviyelerinin önemine değindi. Yaman, “Avrupa birliği fonlarına başvurmadan önce istenilen bir teknoloji hazırlık seviyeleri bulunuyor. 1 ile 9 arasında bir ölçekte ifade edilen Technology Readiness Level (TRL),  projenizin ne kadar geliştiğini ve hazır olduğunu gösteriyor. Bu aşamalar arasında teknolojinin prensibi ve kavramının anlaşılmasından prototipin geliştirilmesine, simülasyon ortamında ve gerçek ortamda kontrol edilerek pazara sunulmasına kadar birçok aşama bulunuyor. Tüm bu süreçlerle Türkiye ve komşu ülkelerde ticari ve yatırım çıkarları olan şirket ve kurumlara iş projesi geliştirme alanında kapsamlı hizmetler sunmayı amaçlayarak projenin fon alması için gerekli bütün süreçlerde destek olmaya çalışıyoruz.” dedi. 


‘Projeye En Uygun Fonu Bulmak Sürdürülebilirliği Artırıyor’
Avrupa Birliği Komisyonu tarafından teknoloji hazırlık seviyelerine göre açılmış fonlara, katkılarına ve yaklaşan çağrılarına  değinen Yaman, “EIC Pathfinder , EIC Transition ve EIC Accelerator olmak üzere üç önemli fon bulunmakta. Bu fonların yanısıra Deep tech sektöründeki kadınları destekleyen Women TechEU ya da Empo Women fonlarıyla kadınların iş ortamındaki etkisini artırmak, Eureka başlığı altında TÜBİTAK destekleriyle açılan fonlarla ülkeler bazında açılarak her ülkenin ulusal mecrasıyla iş birliği şeklinde ilerleyen fonlar da var. Proje kapsamında size uygun fonları bularak projenin geliştirilmesi için gerekli kaynakların sağlanmasıyla birlikte AB fonlarına erişim, teknoloji projelerinin sürdürülebilirliklerini ve büyüme potansiyellerini artırır.” ifadelerini kullandı.