ULUTEK Teknopark'ta gerçekleşen çevrimiçi etkinlikte, Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) İktisadi İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehlika Saraç, iş ve pozitif yaşam becerileri üzerine önemli bilgiler içeren bilgi paylaşımı yaptı.
‘İSTEKSİZLİK, PERFORMANSI DÜŞÜRÜR’
“Bizi neler mutlu eder? Acı ve haz ikileminde benliğimiz nerede kaldı? Mutluluğumuzu neler etkiler?” sorularına katılımcıların görüşlerini alarak yanıt veren BUÜ İİBF Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehlika Saraç, “Hepimiz mutlu olmak, motive ve tatminli hissetmek istiyoruz. Motive hissetmek, yapmamız gereken işlere karşı istek uyandırır. Bu, çok önemli. Çünkü isteksiz hissettiğimizde performansımız düşer. Araştırmalara göre; mutluluğumuzu yüzde 50 oranında genlerimiz, yüzde 40 oranında düşünce ve aksiyonlarımız ve yüzde 10 oranında hayatta başımıza gelenler etkiliyor. Büyük oranda bizim kontrolümüz dışında olan şeylerden etkileniyormuşuz gibi görünse de hala yüzde 40 oranında mutluluğumuzun kendi elimizde olduğunu söyleyebiliriz.” dedi.
“İŞ, GÖRÜNÜR KILINMIŞ SEVGİDİR”
Bilinçaltındaki ‘Buna sahip olursam mutlu olurum’ düşüncesine de değinen Saraç, insanların hızla tükettikleri mutluluk kaynaklarına alıştıklarına ve daha fazlasına ihtiyaç duyduklarından bahsetti. Saraç, “Gerçekten mutluluk ve sevgi getiren aldıklarımız ve sahip olduklarımız değil de yaptıklarımızdır. Yaptığımız iş, her ne ise bizim içimizdeki o potansiyelin görünür kılınmış halidir. Yani; işin kişinin iç dünyasındaki değerleri ve tutkuları yansıtarak, bir tür sevgi ve mutluluk kaynağına dönüşmesi anlamına gelir. Bu yüzden sahip olmaktan ziyade o yoldaki deneyimlerimizi hatırlamak, anı yaşamak ve akışta kalmak bizi daha mutlu edecek seçeneklerdir.” ifadelerini kullandı.