
ULUTEK Teknopark, bünyesindeki firmalar için düzenlediği bilgilendirme toplantılarına Okuma ve Konuşma Becerileri etkinliğiyle devam etti.
Bursa Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Devin Akademi Kurucu Ortağı Doç. Dr. İbrahim İ. Öztahtalı, ULUTEK Teknopark tarafından firmaların bilgilendirilmesi amacıyla düzenlenen özel toplantıda, okuma kültürü, doğru nefes teknikleri, akıcı ve hızlı okuma yöntemleri, odaklanma, anlama ve ilişkilendirme gibi kritik konular üzerine kapsamlı bilgiler paylaştı.ULUTEK Teknopark konferans salonunda düzenlenen etkinliğe yoğun ilgi gösteren katılımcılar, akademik ve profesyonel yaşamlarında karşılaştıkları zorluklara yönelik çözüm önerilerini takip etti.
Doğru Okumanın Önemine Değinildi
Eğitim kavramının tüm yaşam becerilerinin merkezinde yer aldığını vurgulayan Doç. Dr. İbrahim İ. Öztahtalı, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "Dinlerken, okurken, konuşurken ve yazarken daima net bir hedefimiz olmalı. Bu hedeflerin ortak noktası eğitimdir. Akademik ve sosyal başarının temelinde dört ana beceri bulunur: dinleme, okuma, konuşma ve yazma. Bu dört beceride yetkinlik kazanan bireyler, sonraki süreçte karşılaştıkları zorluklarla daha kolay baş ederler. Eğitim, hem bireysel hem de toplumsal ilerlemenin temel taşlarından biridir."
Okuma becerisinin akademik performans üzerindeki kritik rolünü de vurgulayan Öztahtalı, "Tüm sınavlarda okuma becerisi ön koşuldur. Bir öğrenci, ne kadar sayısal zekaya sahip olursa olsun, eğer iyi bir okuyucu değilse matematik dahil tüm alanlarda zorluk çekecektir. Okumak ve doğru okumak farklı kavramlardır. Bilinçli bir toplum yaratmanın tek yolu doğru okumaktan geçiyor." dedi.
“Doğru okumak doğru nefes almakla da ilişkilidir”
Doç. Dr. Öztahtalı, etkinliğin devamında okuma becerisinin doğru anlaşılması gerektiğini ve çok yönlü algılama yeteneğinin önemine dikkat çekti: "Okumanın temel şartı, çok yönlü algılama becerisidir. Bir metni okuyup anlamanın ötesinde, o metni diğer bilgilerle ilişkilendirebiliyorsanız ancak o zaman gerçek anlamda okumayı tamamlamış olursunuz. Hızlı okumak, yaygın olarak bilinenin aksine tek başına yeterli değildir; önemli olan, doğru okumaktır. Doğru nefes alıp verme tekniğinin bile doğru anlama üzerine etkisi vardır. Türkçenin dil yapısına ve söz dizilimine uygun şekilde okursak kavrama sorunlarının büyük ölçüde önüne geçebiliriz."
Türkçenin kendine has yapısına da vurgu yapan Öztahtalı, "Türkçe, kelime kelime okunarak kavranabilen bir dil değildir. Dilimizin doğası, çok anlamlılık içerir ve anlamsal birliklerin doğru yerlerde korunmasını gerektirir. Yanlış nefes alışverişleri ve düzensiz göz hareketleri, anlamayı güçleştiren faktörlerdir" ifadelerini kullandı.
Etkinlikte konuşan ULUTEK Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Karagöz ise, firmalara yönelik bu tür kişisel gelişim etkinliklerine büyük önem verdiklerini belirterek, "ULUTEK olarak, firmalarımızın ve çalışanlarının kişisel ve profesyonel gelişimine katkı sağlayacak etkinlikleri sürekli olarak gerçekleştirmeye özen gösteriyoruz. Bu tarz etkinliklerin firmaların verimliliğini artırdığına ve büyümeye destek olduğuna inanıyoruz." dedi.